1. Anasayfa
  2. Ağrıyı tedavi edin
  3. Sırt ağrısı
  4. Üst sırt ağrısı – Nedenleri ve tedavisi
  5. Buradasınız: Üst sırt ağrısı – Nedenleri ve tedavisi

Üst sırt ağrısı – Nedenleri ve tedavisi

Göğüs omurgası, 12 göğüs omuru ile omurganın en uzun bölümüdür. Gövdenin hareket etmesinden sorumludur. Boyun omurgası, omurganın en esnek kısmıdır ve 7 boyun omurundan oluşur. Tüm omur gövdeleri arasında omurlar arası diskler mevcuttur. Bunlar, yüksek su içerikleri sayesinde omur gövdeleri arasındaki basınç açısından tampon görevi görür. 

Orta ve üst sırt ağrısının nedenleri

Genellikle boyun ve üst sırt ağrısı, göğüs ve/veya boyun omurgası ve komşu bölgelerdeki kas gerginliğine bağlı ortaya çıkar. Bu gerginlik esas olarak hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanır. Hareket olmadığında, üst sırt ve boyun sertleşir ve oradaki kaslar kalıcı şekilde gerilir. Aynı zamanda ön tarafta boyun ve göğüs kasları üzerindeki baskı artar. 

İnsanların doğasında hareket etmek vardır, hareket vücudumuzun ana motorudur. Vücudumuzdaki tüm kimyasal reaksiyonlar ve tüm süreçler hareket sayesinde gerçekleşir. Hücreler metabolik reaksiyonlarını hızlandırmak için kasılmalara ihtiyaç duyarken, kalp, akciğer veya mide gibi organların çalışması için de harekete ihtiyaç vardır. Dolayısıyla hareket eksikliği, boyun ve sırt ağrısı da dahil olmak üzere vücudumuzdaki hastalıkların ve ağrıların ana nedenidir. Hareketsiz yaşam tarzımıza odaklanmak, duruşumuza odaklanmaktan daha önemlidir! Şu soruya cevap verelim: bir çalışma günü boyunca kaç kez ayağa kalkıp 30 saniyelik yürüyüşler yapıyorsunuz? Cevabınız “ondan az” ise ve sırt ağrılarınız varsa, bunun nedenini artık biliyorsunuz.

“Kötü duruş pozisyonu” ile ağrının başlangıcı arasında bilimsel bir ilişki yoktur. Hadi gelin, duruşunuzu sık sık değiştirmeniz gerektiği gerçeğine daha fazla odaklanalım.

Ne tür sırt ağrıları vardır ve bunlar nasıl giderilebilir?

Ağrının tedavisi

Mükemmel bir oturma duruşuna sahip olsanız bile, bunu iki ila üç saat boyunca devam ettirmek, duruşunuzun kötü olmasından daha iyi değildir. Her ikisinde de kaslarda sertleşme, kan akışında azalma ve ağrı gibi aynı sonuçlar ortaya çıkar. 

Kaburgalar arasındaki kaslar (interkostal kaslar) gerilir ve bunun sonucunda göğüs boşluğu daralır. Bu durum eklemler, omurlar arası diskler, diyafram ve göğüs kemiği üzerindeki baskıyı artırır. Bunun sonucunda orta ve üst sırtta ağrı ve yüzeysel soluk alıp vermede de dahil olmak üzere hareket kısıtlılığı meydana gelir.

Neden

Boyun ve üst sırt ağrısı varlığında doktorlar genellikle göğüs omurgası sendromu veya boyun omurgası sendromu teşhisi koyarlar. Her iki sendromda da sırtın üst bölgesi ve boyun bölgesindeki şikâyetlerin farklı neden ve semptomları bir arada görülür. Göğüs ve boyun omurgasında sırt ağrısını en çok tetikleyen unsurlar şunlardır:

- Yanlış biçimde zorlama (örn. sık, uzun oturma, öne eğik duruş, “Cep telefonu boynu”)

- Hareket eksikliği

- Boyunda incinme (boyun omurgasında travmaya bağlı)

Fiziksel nedenler

Yukarıda belirtilen tetikleyicilere ek olarak, aşağıdaki nedenler boyunda ve üst sırtta ağrıya neden olabilir:

- Kaburga eklemlerindeki blokajlar

- Dejeneratif değişiklikler (intervertebral disklerde, vertebra kaburga eklemlerinde, ligamentlerde)

- Disk hernisi (fıtık) veya şişkinliği (çıkıntı)

- Fibromiyalji (ağrı sendromu)

- Omurgada eğrilik (örn. skolyoz, Scheuermann hastalığı)

- Romatizmal hastalıklar (örn. romatoid artrit, aksiyel spondiloartrit/Bechterew hastalığı, psöriatik artrit, kostokondrit)

- Göğüste vertebra kırığı (örneğin bir kazadan sonra)

- Osteoporoz (örn. vertebra kollapsı)

- Eklem aşınması (osteoartrit)

- Grip benzeri enfeksiyonlar

- Reflü (mide yanması)

Omurgadaki kas gerilimleri, tıkanıklıkları, açı bozuklukları ve dejeneratif değişikliklerin yanı sıra romatizmal hastalıklar ve reflünün orta ve üst sırttaki ağrıların birincil nedeni olma ihtimali dışlanabilirse, aşağıdaki nedenlerden biri mevcut olabilir. Her durumda, bu hastalıklar hiç vakit kaybetmeden bir doktor tarafından değerlendirilmelidir:

- Organ hastalıkları

- Üst sırt bölgesindeki tümörler

- Pnömotoraks (akciğer sönmesi)

- Pulmoner emboli

- Pnömoni

- Plörezi

Boyun ağrısının tetikleyicileri ve nedenleri hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz:

Boyun ağrısı

Tetikleyici ve şiddetlendirici psikolojik faktörler

Psikolojik faktörler üst sırt ağrısını tetikleyebilir ve şiddetlendirebilir. Kalıcı stres ve zihinsel aşırı yükleme, kaslarda devamlı bir gerginliğe sebep olur. Anksiyete ve obsesif-kompulsif bozukluklar ve depresyon da kas tonusunun artmasına ve dolayısıyla gerginliğe neden olabilir. Ek olarak, psikolojik olarak kendimizi iyi hissetmediğimiz zamanlarda ağrıların daha çok farkında oluruz. Eğer orta ve üst sırt ağrısı yaygın şekilde kullanılan tedavi yaklaşımlarına yanıt vermiyorsa, psikosomatik bir hastalığa (hem organik hem de psikolojik nedenleri olan bir hastalık) veya somatoform bozukluğa (organik bir nedeni bulunamayan fiziksel semptom) bağlı olabilir.

Orta ve üst sırt ağrısı semptomları

Orta ve üst sırt ağrısı, göğüs veya boyun omurgasında izole olarak ortaya çıkabilir veya omuzlar, kollar veya baş gibi komşu bölgelere yayılabilir. Geçmeyen göğüs ve boyun omurgası ağrısına duyusal rahatsızlıklar da eşlik edebilir. Çoğu vakada omurganın etkilenen kısımlarının hareket kabiliyeti azalır. Orta ve üst sırt ağrısında aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir:

- Sırtın üst kısmında künt, baskı yapan veya bıçak batması hissi veren ağrı
- Köprücük kemikleri arasında çekme veya yanma ağrısı
- Göğüs, omuz ve kollara yayılan ağrı
- Boyunda çekme veya yanma ağrısı (boyun nevraljisi)
- Başa yayılan ağrı (gerilim tipi baş ağrısı veya migren)
- Baş dönmesi veya görme bozuklukları
- Uyku bozuklukları
- Duyusal bozukluklar (kollarda karıncalanma ve batma/uyuşma/felç)
- Yüksek efor veya spor sırasında ağrı
- Üst sırt kaslarında geçmeyen gerginlik hissi
- Sırtın üst kısmında ve boyunda devamlı bir tıkanıklık hissi
- Sınırlı hareket kabiliyeti, boyun tutulması, omuzda sertleşme
- Nefes darlığı veya nefes alırken ağrı hissi
- Göğüs veya boyun omurgasında ve göğüs kemiğinde çatırtı sesleri

Boyun ağrısı semptomları hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz:

Boyun ağrısı

12 + 7 omur

Kural olarak, göğüs omurgasında 12 ve boyun omurgasında 7 omur vardır. Bu durum, orta ve üst sırtın toplam 19 omurdan oluştuğu anlamına gelir. Boyun omurları, omurgadaki en küçük omurlardır ve çok fazla hareketliliğe izin verir. Göğüs kafesindeki 12 çift kaburga 12 büyük göğüs omuruna bağlıdır.

Uyarı: Orta ve üst sırtta ve göğüste ani ağrının yanı sıra göğüste sıkışma, nefes darlığı, mide bulantısı, terleme veya bu durumun kollara, çeneye ve boyuna yayılması kalp krizine işaret edebilir. Bundan şüphelenirseniz, derhal acil servise başvurunuz!

Ateş, kramplar, şiddetli baş ağrıları, felç, mide bulantısı, ışığa duyarlılık, uyuşukluk hissi, bilinç bozukluğu veya boyun tutulmasının eşlik ettiği boyun omurgası ve boyundaki ani ağrı durumlarında da derhal acil servise başvurulmalıdır.

Ağrıyan bölgeler

Orta ve üst sırt ağrısı farklı bölgeleri etkileyebilir. Sırt ağrısının meydana geldiği pozisyon (merkez, sağ veya sol), altta yatan patolojik neden hakkında bazı şeyleri ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, daha sık olarak, orta ve üst sırt ağrısı, kas gerginliği veya eklem blokajlarından veya sinir hasarından kaynaklanır.

Orta ve üst sırttaki yan ağrıların nedenleri

Orta ve üst sırtta solda veya sağdaki sırt ağrıları organik hastalıklara işaret edebilir. Pelvik iltihabı veya böbrek taşları ve pankreatit gibi böbrek hastalıkları sırt ağrısı ile ilişkili olabilir. Eğer ağrıya ateş, yorgunluk, idrar yaparken ağrı, mide bulantısı, iştahsızlık ve/veya kolik ile ilişkili kramplar gibi semptomlar eşlik ediyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurmalısınız. Yapılan idrar, kan ve ultrason tetkikleri, orta ve üst sırt ağrısının organlardaki iltihaplanmadan mı yoksa tedavi gerektiren başka bir hastalıktan mı kaynaklandığını hızla ortaya çıkarabilir.

Sağ veya sol tarafta meydana gelen orta ve üst sırt ağrılarının tetikleyici faktörleri veya sebepleri şunlar olabilir:

- Tek taraflı zorlanma nedeniyle tek taraflı kas gerginliği

- Yanal eklem aşınması

- Sağda veya solda sinir kökü veya sinir tahriş,

- Tek taraflı eklem tıkanıklığı

- Renal pelvis iltihabı (sıklıkla ateş, idrar yaparken ağrı ve tek taraflı yan ağrısı eşlik eder)

- Böbrek taşı/renal kolik

Not: Göğüs omurgasındaki disklerin yerinden oynaması, bel ve boyun bölgesindeki omurgalara kıyasla daha az sıklıkta görülen bir durumdur. Orta sırtta yanal ağrı olması durumunda, kas gerginliği ve gerilmeleri çok daha yaygındır. Bununla birlikte, orta bölgedeki sırt ağrısı devam ediyorsa, diğer nedenler tıbbi olarak dışlanmalıdır. Bu durum özellikle ağrı kollara yayılmışsa ve karıncalanma ve uyuşma gibi nörolojik şikâyetlere yol açmışsa geçerlidir.

Orta ve üst sırttaki merkezi ağrıların nedenleri

Orta ve üst sırtın ortasında hissedilen ağrılar da çoğunlukla kas gerginliğine bağlıdır. Ancak ağrı üst karın bölgesinden sırta kemer şeklinde yayılıyorsa, bu durum akut pankreatit (pankreas iltihabı) olabilir. Bu durumda derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Tıbbi olarak açıklığa kavuşturulması gereken bir diğer hastalık ise omur gövdesi bölgesindeki bakteriyel veya romatizmal iltihaplanmadır (spondilodiskit).

Orta, üst sırt ve göğüsteki ağrıların nedenleri

Göğse doğru çekilen orta ve üst sırt ağrısı çoğunlukla kasa bağlıdır.

Kas gerilimi diyaframı etkiliyorsa, nefes alma kısıtlanabilir. Çok kuvvetli bir gerilim olması durumunda, mide ve yemek borusu gibi diğer organları etkileyerek reflü (mide yanması) gibi gastroenterolojik şikâyetlere sebep olan tek taraflı bir diyafram yükselmesi dahi meydana gelebilir. Mide asidi yukarı çıkarak yemek borusuna ulaştığında yemek borusunda göğüs ağrısı olarak algılanan ağrılı bir yanma hissine sebep olur.

Orta ve üst sırtta ve göğüste ani şiddetli ağrı yaşanması durumunda kalp krizi de düşünülmelidir. Bu durumda derhal acil servise başvurulmalıdır!

Üst sırt ve kürek kemiklerindeki ağrının nedenleri

Omuz-kol sendromunda (servikobrakialji), omuz ve kolda boyun omurgasının neden olduğu ağrı ve aynı zamanda hareket kısıtlılığı mevcuttur. Bu şikâyetler mekanik stres (örn. vücudun bir tarafıyla ağır bir şey taşıma), disk hasarı, omurlarda tıkanıklıklar, osteoartrit, romatizma, tümörler veya boyunda incinme gibi yaralanmalar sonucu ortaya çıkabilir. Ağrıya ek olarak, etkilenen kolda karıncalanma ve uyuşma gibi anormal hislerin yanı sıra güç kaybı da meydana gelebilir. Ayrıca, üst sırt ve boyun bölgesindeki ağrı başın arkasına da yayılabilir.

Nefes alırken orta ve üst sırtta ağrı

Nefes alırken orta ve üst sırtta ağrı yaşanırsa, genellikle kaburgalar arasındaki kaslarda veya arkalarında yer alan diyaframda gerginlik mevcuttur. İnterkostal nevralji, nefes alıp verirken ve öksürürken şiddetlenen ve kaburgalar arasında bıçak batması hissi veren akut sinir ağrısına neden olur. Nefes alıp verirken orta ve üst sırt ağrısı, organlarda pnömoni, plörezi, pnömotoraks veya kalp krizi gibi daha ciddi sorunlara işaret ediyor olabileceğinden daima bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Yatar pozisyondayken üst sırtta ağrı

Yatarken veya ayağa kalktıktan hemen sonra sırtın üst bölgesinde ağrı meydana gelirse, bu durumun sebebi genellikle kötü uyku koşullarıdır. Çoğu vakada ya yastık çok büyüktür ya da yatağın sertliği kişinin fiziğine uygun değildir. Belinizle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, dizlerinizin arasına bir yastık koyup yan yatarak uyumanız tavsiye edilir. Bacaklarınızı kendinize doğru çekin ve boyun omurganızın bükülmesini önlemek adına başınızın altına küçük bir yastık yerleştirin.

üst sırt ağrısı yaşayan birey

Sırtın üst kısmındaki ağrının tedavisi

Gerginlikle tetiklenen orta ve üst sırt ağrısı için, semptomları evde kendi kendinize hafifletmede kullanabileceğiniz bir dizi tedavi amaçlı yaklaşım ve evde hazırlayabileceğiniz çözümler vardır. Ayrıca fizyoterapi ve diğer disiplinlerden profesyonel yardım almak da sırtın üst kısmındaki kısalmış ve gergin kasları gevşetmenize ve esnetmenize ve orta ve üst sırttaki ağrıyı önlemek adına uzun vadede duruşunuzu ve günlük hareketlerinizi optimize etmenize yardımcı olabilir.

Isı terapisi

Isı, orta ve üst sırttaki gerginliğe bağlı ağrılar için çok etkili ve aynı zamanda ilaçsız bir tedavi yöntemidir. Sıcak su torbaları, içi kiraz çekirdeği doldurulmuş pedler veya ısıtıcı pedler gibi geleneksel ev çözümleri genellikle sırt ağrısında hızlı bir rahatlama sağlar. Bununla birlikte, bu ısı uygulamalarının sırtın orta ve üst bölgesine yapıştırılması genellikle zordur veya kullanım sırasında çok az hareket serbestliği sağlar. Ancak ThermaCare® ısı bantlarında durum farklıdır. Bunlar tedavi edilecek alanlara doğrudan yapıştırılabilir ve ürüne bağlı olarak 8 saat boyunca yaklaşık 40°C'lik sabit ve yoğun ısı yayabilir. Isı bantları evde, işte ve hareket halindeyken her yerde rahatça kullanılabilir.

Boyun ve omuzlara yönelik ThermaCare® ürünü özellikle üst sırt ağrısı için uygunken, daha büyük ağrı bölgelerine yönelik diğer ThermaCare® ürünleri (Flex xl) ve ağrı noktalarına yönelik ThermaCare® ürünü (Flexible) ise orta sırt ağrısı için idealdir.

Derin ısının orta ve üst sırttaki gerginliğe bağlı ağrıyı nasıl giderebileceği hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Isı terapisi

Üst sırttaki ağrıyı hafifletmeye yönelik masajlar

Göğüs omurgası vücudun insanın kendi elleriyle ulaşması zor bir bölgesi olduğu için, kasları gevşetmek ve gerginliğe bağlı sırt ağrılarını hafifletmek için bu bölgeye masaj yapılması çok uygundur. Masaj sırasında dokuya uygulanan basınç uyaranları kas sertleşmesinin gevşemesine yardımcı olur ve böylece kan dolaşımını ve kasların iyileşmesini destekleyebilir. Semptomlarınıza, size uygun bir acı ve yoğunluk hissi kombinasyonuyla yaklaşan bir masaj yöntemi seçmelisiniz. Masaj öncesinde, sırasında veya sonrasında ısı uygulaması masajı daha etkili hale getirebilir. Ağrı kesici merhemlerin veya kan dolaşımını artıran yağların kullanılması, orta ve üst sırt ağrısı yaşanan kasların gevşemesine de yardımcı olabilir.

Fizyoterapi

Orta ve üst sırtta ağrı olması durumunda, fizyoterapi yöntemleri (manuel terapi, kriyoterapi/kiropraktik, osteopati vb.) kas gerginliğini ve eklem tıkanıklığını giderebilir. Terapi öncesinde, ihtiyaçlarınıza en uygun terapi biçimini belirlemek üzere bir doktora danışmalısınız. Orta veya üst sırttaki kronik ağrı, hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanıyorsa (örneğin iş yerinde), mesleki terapi, çalışma ortamının daha iyi hale getirilmesi amacıyla günlük hareket kalıplarını belirlemeye ve değiştirmeye yardımcı olabilir.

üst sırt ağrısı nedenleri

Farmakolojik tedavi

İbuprofen ve diklofenak gibi steroid olmayan ağrı kesiciler ve anti-enflamatuvar ilaçlar veya asetaminofen gibi analjezikler orta ve üst sırt ağrısında kısa süreli rahatlama sağlayabilir. Kas gevşeticiler çok şiddetli orta ve üst sırt ağrılarında da kullanılabilir. İlaç kullanırken, ilacın yan etkileri olabileceğinden veya diğer maddelerle etkileşimi tetikleyebileceğinden dikkatli olunmalıdır. Bazı reçeteli kas gevşeticiler bağımlılık dahi yapabilir. İlaç kullanımıyla ağrıda geçici rahatlama elde etmek mümkün olsa da bunun üst sırt bölgesindeki ağrının sebebini ortadan kaldırmadığı unutulmamalıdır. Özellikle kronik orta ve üst sırt ağrılarında, tedavisi mümkün fiziksel nedenler dışlandıktan sonra, kaslarınızı uzun vadede çalıştırmalı ve doğru duruş üzerine yoğunlaşmalısınız.

Orta ve üst sırt ağrısına yönelik hareketler

Sırt dostu yoga, sırt egzersizleri ve kasları ve bağ dokusunu esneten ve gevşeten egzersizler, sırtın orta ve üst bölgelerindeki ağrıları hafifletmeye ve önlemeye yardımcı olur. Gerilime bağlı ağrılarda egzersiz yapmak iyi gelir! Dinlenmek en iyi seçenek değildir.  Stabil ve aynı zamanda esnek bir sırta kavuşmak için kaslarınızı günde birkaç dakika çalıştırmak en iyisidir. Önerilen hareket dizilerine uymaya ve vücudunuza aşırı yüklenmemeye dikkat etmelisiniz. Bu şekilde gerginlikler giderilebilir ve kaslar yenilenebilir. Bu sayede yalnızca orta ve üst sırttaki ağrılarda hafifleme elde etmekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun tamamı ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış egzersizlerden fayda görebilir.

Akupunktur ve akupresür

Akupunkturda vücuda iğneler yerleştirilirken, akupresürde belirli noktalara baskı uygulanır. Her ikisi de orta ve üst bölgedeki sırt ağrısı durumlarında kaslardaki gerginliği gidermeye yardımcı olabilir. Akupunkturda, orta ve üst sırttaki ağrılı bölgelerle refleksif açıdan ilişkili olan kulak veya ayak gibi vücut bölümlerinde de tedavi uygulanır. Akupunkturun dayandığı Geleneksel Çin Tıbbının (TCM) öğretilerine göre, orta ve üst sırttaki kronik ağrının tedavisinde diyet, şifalı otlar ve egzersiz gibi diğer yöntemler kullanılır.

Stimülasyon akımı ve ultrason

Ultrason ve TENS (transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu), orta ve üst sırttaki ağrıda rahatlama sağlayabilir. Ultrason tedavisiyle doku ısıtılarak kaslardaki kan akışı ve metabolizma uyarılır. TENS tedavisiyle ağrılı bölgeye küçük bir TENS cihazı yerleştirilir. Bu cihazla kaslara düşük eşikli stimülasyon akımı iletilir ve böylece ağrı hissini azaltmak amaçlanır. TENS cihazları, orta ve üst sırt ağrısına yönelik olarak bir doktor tarafından reçete edilebilir.

ultrason ile masaj tekniği

Orta ve üst sırt ağrısına yönelik soğuk terapisi

Akut inflamasyon süreçlerinin (24 ila 72 saat) veya bir yaralanmanın neden olduğu orta ve üst sırt ağrısı, ısı uygulamasından ziyade soğukla daha iyi tedavi edilebilir. Soğuk ağrı jelleri, soğuk jel kompresler, buz torbaları veya soğuk duş bunun için uygundur. Soğuk iyi bir ağrı kesici olsa da tek başına kullanıldığında anti-inflamatuvar özelliklere sahip değildir. Eğer asıl sorun iltihabın uzaklaştırılmasıysa, kompresyon tekniklerini kullanmalısınız. İnflamasyon ve yaralanma durumunda, orta ve üst sırttaki ağrı için ne tür bir tedavi gerektiği bir doktor tarafından netliğe kavuşturulmalıdır.

SORULAR VE CEVAPLAR

Orta ve üst sırt ağrısı için neler yapılabilir?

Orta ve üst sırt ağrısı veya servikal ve torasik omurgadaki ağrılar birtakım önlemlerle hafifletilebilir. Orta ve üst sırttaki gerilime bağlı ağrıda ısı terapisi, egzersiz, masaj, fizyoterapi, analjezikler, ultrason ve akupunktur yardımcı olabilir. Akut inflamatuvar süreç durumunda (örneğin bir yaralanmadan sonra) orta ve üst sırt ağrısı için soğuk tedavi yapılması uygun olabilir. Tedaviye başlamadan önce bir doktor tarafından göğüs ve boyun omurgasındaki ağrının nedeninin belirlenmesi sağlanmalıdır.

Orta ve üst sırt ağrısını hafifletmeye ne iyi gelir?

ThermaCare® ısı bantları, sauna veya kızılötesi lamba gibi ısı uygulamaları, kısalmış kaslara yönelik esneme egzersizleri, bazı masaj tekniklerinin yanı sıra analjezikler ile boyun ve göğüs omurgasında kas gerginliğinin neden olduğu ağrılarda hızlı bir rahatlama sağlanır.

Orta ve üst sırt ağrısı ne anlama geliyor?

Dolayısıyla hareket eksikliği, boyun ve sırt ağrısı da dâhil olmak üzere vücudumuzdaki hastalıkların ve ağrıların ana nedenidir. Hareketsiz yaşam tarzımıza odaklanmak, duruşumuza odaklanmaktan daha önemlidir! Şu soruya cevap verelim: bir çalışma günü boyunca kaç kez ayağa kalkıp 30 saniyelik yürüyüşler yapıyorsunuz? Cevabınız “10’dan az” ise ve sırt ağrılarınız varsa, bunun nedenini artık biliyorsunuz.

Göğüs ve boyun omurgasındaki ağrıların diğer nedenleri şunlardır: 

- Kostal eklemlerdeki blokajlar 
- Dejeneratif değişiklikler (intervertebral disklerde, vertebral/kaburga eklemlerinde, ligamentlerde)
- Disk hernisi (fıtık) veya şişkinliği (çıkıntı)
- Fibromiyalji (ağrı sendromu)
- Omurgada eğrilik (örn. skolyoz, Scheuermann hastalığı)
- Romatizmal hastalıklar (örn. romatoid artrit, aksiyel spondiloartrit/Bechterew hastalığı, psöriatik artrit, kostokondrit)
- Göğüste vertebra kırığı (örneğin bir kazadan sonra)
- Osteoporoz (örn. vertebra kollapsı)
- Eklem aşınması (osteoartrit)
- Boyunda incinme (boyun omurgasında)
- Grip benzeri enfeksiyonlar
- Zorlamalar
- Organ hastalıkları
- Üst sırt bölgesindeki tümörler
- Reflü (mide yanması) 
- Pnömotoraks
- Pulmoner emboli
- Pnömoni
- Plörezi