1. Anasayfa
  2. Ağrıyı tedavi edin
  3. Kas gerginliği
  4. Buradasınız: Kas gerginliği

Kas gerginliği

İnsan vücudunda 650'den fazla kas vardır. Bunların 600'den fazlası iskelet kas sistemine aittir. Ağrı hissine sebep olan kas gerginliği burada oluşur. Gerginlik olduğunda ne olur?

sırt kas ağrısı yaşayan adam

Kas gerginliği nedir?

Öncelikle, kaslar normal işlevlerinin bir parçası olarak gergin hale gelebilir. Kas kısalır ve kan dolaşımı azalır. Sonrasında kas tekrar gevşetilirse kan dolaşımı artar. Ancak kas uzun bir süre, hatta sürekli şekilde gergin kalırsa, kas kalıcı olarak kısalır. Bu kasa artık yeterince kan beslemesi yapılamaz ve bunun sonucunda ilgili kas sertleşebilir. Kas içindeki ağrı reseptörlerinin hassasiyeti artar ve kasların içindeki ve çevresindeki sinirler hasar görür.

Kas Gerginliği

Tüm sırt şikayetlerinin çoğu, kaslardaki işlev bozuklukları ve gerginlikten kaynaklanır.

TİPİK SEMPTOMLAR

Kas gerginliğinin tipik semptomları, diğer kas gruplarına veya vücudun diğer bölümlerine yayılabilen (örneğin gerilime bağlı baş ağrısı) ve hareketliliği kısıtlayabilen künt veya çekme hissi veren ağrıdır.

Sebepleri: Kas gerginliği nasıl ortaya çıkar?

Kas gerginliği yaygındır ve her yaştan insanı etkiler. Çok sayıda sebebi vardır:

- hareket eksikliği
- tek tarafa eğri duruş ve omurganın üstüne yanlış yük binmesi
- aşırı yüklenme
- magnezyum eksikliği
- psikolojik faktörler

Çok az hareket ettiğimizde, kaslarımız yeterince çalışmaz ve farklı kas grupları arasında bir dengesizlik oluşur. Hareketsiz yaşam tarzı veya yanlış yük binmesi de kaslar üzerinde stres yaratır. Bu kaslar sonrasında esnekliğini ve stabilitesini kaybeder.

Bu durum kısır döngüye yol açar. Kas gerginliği nedeniyle, ağrıdan kaçınmak için içgüdüsel olarak koruyucu bir duruş pozisyonu benimseriz. Bu, kas sertleşmesini artırır. Bu kısır döngü daha uzun bir süre devam ederse, ağrı kronikleşebilir. Bu da kas gerginliğini daha da şiddetlendirir.

Ayrıca magnezyum eksikliği de kas kramplarını ve gerginliğini tetikleyebilir.

Kas gerginliğinin psikolojik sebepleri

Sürekli devam eden stres, duygusal stres, anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi psikolojik sebepler, kas tonusunda kalıcı bir artışa yol açtıklarından kas gerginliğini tetikleyen veya şiddetlendiren diğer unsurlardır. Çoğu insan, ağrı veya diğer kas gerginliği semptomlarını hissedene kadar, gergin veya endişeli hissettikleri anlarda istemsizce omuzlarını kaldırdıklarının veya sırt kaslarını kastıklarının farkında bile değildir. Ek olarak, birçok ruhsal bozukluğa genellikle gergin veya omuzlar düşük bir duruş, vücut algısında bozulma veya yoğun bir ağrı hissi eşlik eder. Psikolojik semptomlara ek olarak, ruh sağlığını etkileyen bir gerginlik, acı ve duruş bozukluğu kısır döngüsü mevcuttur.

KAS GERGİNLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

Kaslara dinlenme şansı tanımak adına kısa vadede kas gerginliğini azaltmada kullanılabilecek çeşitli önlemler ve ev çözümleri vardır. Çünkü gerginlik ortadan kalktığında ağrı azalmaktadır. Kas gerginliği durumlarında hangi önlemler hızlı bir şekilde iyi gelir ve gerginliği kendi kendinize nasıl giderebilirsiniz?

Kas tutulması için ısı uygulaması

Isı tutulmuş kas üzerine etki ederse, ağrı uyaranının dokudaki iletimi engellenir, kan dolaşımı uyarılır ve ağrı hissi azalır. Bu, kasın gevşemesini sağlar, sertleşme ve gerginlik geçer. Bu nedenle ısı uygulaması, kas gerginliğini hızlı ve doğal bir şekilde gidermenin ve hatta kendi kendinize gidermenin iyi bir yoludur. 

ThermaCare® ısı bantları kesintisiz ısı iletimini sabit bir sıcaklıkta sağlar. Doğrudan ağrılı bölgelere yapıştırılabilmeleri ve 8 saat boyunca kesintisiz biçimde derin ısı sağlayabilmeleri nedeniyle, sırt, boyun ve omuz bölgesindeki gerginliklerin ısıyla tedavisi için idealdirler. ThermaCare® ısı bantları, kıyafetlerin altına dışarıdan görülmeyecek şekilde yapıştırılabilir ve ısının hareketle birleşmesine imkân tanır. Isı ve hareket kombinasyonu kas gerginliğini daha da iyi azaltabilir.

Isı bantlarına ek olarak, sıcak su torbalarından ısıtıcı pedlere kadar, gerginliği gidermek için kullanabileceğiniz çok sayıda farklı ev çözümleri mevcuttur.

Kas gerginliğine yönelik ısı terapisi hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz:

Isı terapisi

Önemli not: Isı uygulaması kas tutulması için iyi olsa da ödem, hematom ya da iltihaplanma ile ilişkili kas ağrılarında kullanımı önerilmez. Soğuk uygulaması genellikle ağrının başlangıcından itibaren ilk 24 ila 72 saat içinde etkilidir. Kas ağrısının nedeni konusunda emin değilseniz, ağrının tutulmadan kaynaklanıp kaynaklanmadığı bir doktor tarafından netleştirilmelidir.

Gerginliği gidermeye yönelik masaj

Masajlar, kas gerginliğine karşı popüler bir yöntemdir. Masaj sırasında, tekniğe bağlı olarak, özellikle dokudaki ağrıyı tetikleyici noktalara odaklanılarak kaslar üzerine hafif veya kuvvetli bir baskı uygulanır. Kan dolaşımı uyarılır ve yüzeysel gerginlikler giderilir. Bazı masaj teknikleri hoş bir rahatlama hissi sağlarken, bazıları ise aşırı şiddetli ve hatta acı vericidir. Her masaj her soruna uygun olmadığından, seçilen tekniğin nasıl işe yaradığını ve sizde mevcut olan şikayetler için etkili olup olmadığını önceden öğrenmelisiniz.

Kas gerginliği nasıl önlenebilir?

Ofiste yorucu bir gün, uzun bir araba yolculuğu veya vücudun sürekli stres altında olduğu durumlarda, akut gerginlik tekrarlar ve hatta kronik hale gelebilir. Kas gerginliğini önlemek için neler yapabilirsiniz?

Gerginlik giderici hareketler

Hiç şüphesiz alınabilecek en önemli önlem, düzenli egzersiz yaparak kasları çalıştırmak ve güçlendirmektir. Kronik gerginlik durumunda, kasları aşırı yorabileceğinden, öncesinde hazırlık yapmadan yoğun kuvvet antrenmanlarına başlamanız önerilmez. Bunun yerine, daha önce antrenman yapmamış kişiler öncelikle özel olarak kasları bireysel egzersizlerle esnetmeli ve kasların çalıştırılmamış bölümlerini güçlendirmelidir. Burada amaç, antrenman sırasında mutlaka ortaya çıkacak strese dayanabilecek esneklik ve stabiliteye sahip kaslar inşa etmektir.

Egzersizlere ek olarak yüzme, yoga ve pilates gibi sporlar yapmak da mantıklıdır. Esnetmeyle birleştirildiğinde, bu aktiviteler kasların sertleşmesini ve kısalmasını önleyebilir.

Hareketsiz yaşam tarzı ve kas sertliği

Kronik kas gerginliğinin sebebi çoğunlukla hareketsiz yaşam tarzı olduğundan, günlük rutininizde değişiklikler yapmanız da kesinlikle faydalı olacaktır.

Yapacağınız egzersizlerin karmaşık olmasına gerek yoktur, şu şekilde gayet basit de olabilir: Her 30 dakikada bir ayağa kalkın ve masanızdan ofis kapısına kadar kısa bir yürüyüş yapın ve ardından masanıza geri dönün. Sırt ağrınıza iyi geldiğini ve aynı zamanda sırt ağrılarını önlediğini göreceksiniz. Akıllı telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan alarm kurabilir ya da "her 30 dakikada bir ayağa kalk" şeklinde bir not yazabilirsiniz. Bunu her gün yaptığınızda, gerçekten daha iyi hissedeceksiniz!

İş dışında bir spor rutini de sırt ağrısını yönetmenin ve önlemenin iyi bir yoludur. Hangi tür spor yaptığınız çok önemli değildir, buradaki püf nokta en uygun düzeyde yükleme yapılmasıdır. Sevdiğiniz bir sporu, önce ilk ay haftada iki kereden fazla olmayacak şekilde yavaş yavaş yapmaya çalışın. Sonrasında sıklığı artırabilirsiniz.

Ayrıca vücudunuzu daha iyi tanımaya da çalışabilirsiniz. Burada size beden algınız üzerinde çalışmak için kullanabileceğiniz bir dizi yöntem sunuyoruz:

- Cantienica: Cantienica® yöntemi, İsviçreli gazeteci Benita Cantieni tarafından geliştirilmiştir. Cantieni, duruşu düzelten ve olumlu yönde etkileyen bilinçli öz-farkındalığa dayalı bütünsel bir dik duruş eğitimi vermektedir. Burada odaklanılan nokta, omurganın gerilmesi ve pelvik taban eğitimidir.

- Feldenkrais: İsrailli Jiu-Jitsu eğitmeni Moshé Feldenkrais tarafından geliştirilen Feldenkrais Yöntemi, insanların olumsuz hareket kalıplarının farkına varmasını sağlayarak ve onları daha olumlu, enerji tasarrufu sağlayan hareket dizilerine dönüştürerek hareketliliği artırmaya odaklanır.

- Alexander: Avustralyalı aktör Frederick Matthias Alexander tarafından geliştirilen Alexander Tekniği de farkındalığı artırmaya ve ağrılı kas gerginliğine ve hareketsizliğe yol açan alışkanlıkları değiştirmeye odaklanır. Burada özellikle nefes akışına odaklanılır.

- Bio-Feedback: Bu yöntem sayesinde, ilgilenen hastalar kaslarını bilinçli olarak gevşetmeyi ve gevşeme egzersizleri ile kas gerilimlerinin elektronik olarak görselleştirilmesi yoluyla daha iyi bir vücut hissi elde etmeyi öğrenirler.

Boyun bölümünde, gerginliğe iyi gelebilecek gevşeme teknikleri hakkında bazı ipuçları bulabilirsiniz.

Boyun ağrısını gidermeye neler yardımcı olur?

Kas gerginliğinde magnezyum

Sıkça kas krampları mı yaşıyorsunuz? Bu durumda gerginliğin sebebi magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum vücuttaki birçok işlemde yer alır ve diğer görevlerinin yanı sıra kasların normal şekilde çalışmasına da katkıda bulunur. Magnezyum eksikliği kendini kas spazmları ve gerginlik, bitkinlik ve konsantrasyon eksikliği, kardiyak aritmiler ve baş dönmesi şeklinde gösterebilir. Tek yönlü beslenme, fiziksel aktivitede artış, stres ve kronik bağırsak hastalıklarına bağlı olarak kandaki magnezyum içeriği çok düşük olabilir ve bu da gerginlikte artışı beraberinde getirebilir. Böyle durumlarda beslenme yoluyla magnezyum takviyesi alabilirsiniz.

 

Birçok gıda magnezyum içerir. İyi düzeyde doğal magnezyum içeren kaynaklar arasında ceviz, badem, ay çekirdeği, yulaf ezmesi, tam tahıl ürünleri ve soya fasulyesi sayılabilir.

SORULAR VE CEVAPLAR

Kas gerginliği ne kadar sürer?

Çoğu vakada, gerilmiş kaslar birkaç gün içinde iyileşir. Bununla birlikte, kronik veya şiddetli kas gerginliği durumunda, rejenerasyon çok daha uzun sürebilir.

Kas gerginliği nasıl meydana gelir?

Eğer bir kas iyileşme imkânı verilmeden kalıcı şekilde gergin kalırsa, gerginlik ortaya çıkar. Bu kas artık kanla iyi düzeyde beslenemez, sertleşir ve kısalır. Kas içindeki ağrı reseptörlerinin hassasiyeti de artar ve sinirler giderek tahriş olur. Kalıcı kas gerginliğinin sebepleri şunlar olabilir:

- hareket eksikliği
- negatif (monoton) hareket kalıpları
- aşırı yüklenme
- magnezyum eksikliği

  • psikolojik faktörler
  • Sosyolojik faktörler
Hangi ağrı kesiciler kas gerginliğine iyi gelir?

Akut kas gerginliğinde, ağrıyı azaltmak için antiinflamatuvar ilaçlar veya kas gevşeticiler gibi bir doktorun önereceği ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak bu ilaçların yan etkileri olabilir.

Isı uygulaması kas gerginliğinin giderilmesine nasıl yardımcı oluyor?

Isı gergin kas üzerine etki ettiğinde ağrı uyaranının dokudaki iletimi engellenir, kan dolaşımı uyarılır ve ağrı hissi azalır. Bu, kasın rahatlayıp gevşemesini sağlar, sertleşme ve gerginlik geçer.

Isı mı yoksa soğuk uygulaması mı gerginliğe daha iyi gelir?

Sertleşmiş kaslar, ısı uygulamaları kullanılarak iyi tedavi edilebilir (örneğin ThermaCare® ısı bantlarıyla). Bununla birlikte, kaslardaki ağrı, ödem veya hematom veya akut inflamasyon ile ilişkiliyse, ısı uygulamasının kullanılması önerilmez. Bu tip durumlarda soğuk uygulaması daha uygundur. Örneğin bir soğutucu ağrı jeli veya soğuk kompres paketi kullanılabilir. Tedaviye başlamadan önce kas ağrısının nedeni bir doktor tarafından açıklığa kavuşturulmalıdır.