1. Anasayfa
  2. Ağrıyı tedavi edin
  3. Boyun ağrısı
  4. Boyun ağrısını gidermeye ne iyi gelir?
  5. Buradasınız: Boyun ağrısını gidermeye ne iyi gelir?

Gerginliğe bağlı boyun ağrısını gidermeye ne iyi gelir?

boyun ağrısı gidermeye yönelik egzersiz

Duruş bozukluğu, yanlış yastık seçimi, soğuk, cereyanda kalmak gibi durumlar, boyunda gerginliğe neden olabilir. Stres, kaygı veya uyku bozuklukları gibi psikolojik nedenler de çoğunlukla semptomları şiddetlendirir. Bu ağrıyı yaşayan kişiler çok iyi bilir ki boyun ağrısı genellikle çok rahatsız edicidir çünkü başa doğru yayılabilir ve burada gerilim tipi baş ağrılarına neden olabilir veya omuzlara ve kollara yayılarak burada zaman zaman hareket kabiliyetinin kaybolmasına yol açabilir. Yani, boyun ağrınız olduğunda bu ağrıdan bir an önce kurtulmak istersiniz. Burada sizlere gerginliğe bağlı boyun ağrısını hem hızlı bir şekilde hem de uzun vadeli veya önleyici şekilde gidermek için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Boyun ağrısı çok fazla faktörden etkilenen bir sorun. Hareketsiz bir yaşam tarzı, işe bağlı stres veya kaygı ya da uyku bozuklukları gibi psikolojik nedenler boyun ağrısının başlamasına neden olabilir. Bu tür bir ağrı, gerilim tipi baş ağrısına veya görünür bir işlev kaybının eşlik ettiği omuz ağrısına da yol açabilir. Bu nedenle boyun ağrısının mümkün olduğunca çabuk tedavi edilmesi önerilir. Bu bölümde sizlere gerginliğe bağlı boyun ağrısını hem hızlı bir şekilde hem de uzun vadeli veya önleyici şekilde gidermek için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

BOYUN AĞRISINA HIZLI BİR ŞEKİLDE NE İYİ GELİR?

Akut boyun ağrısının kas gerginliği nedeniyle ortaya çıkması ve hatta gerilim tipi baş ağrılarına veya omuz sorunlarına yol açması durumunda, bunun sebebi boyun kaslarının aşırı kullanılması olabilir. Artık bir mola verme, gevşeme ve bu sorunla ilgilenme zamanı gelmiştir. Boyun ağrısına yönelik ev çözümlerinin iyi geldiğini mi düşünüyorsunuz yoksa ilaç kullanmayı mı tercih edersiniz? Burada sizlere, boyun şikâyetlerine hızlı bir şekilde iyi gelebilecek ve ağrıların çabuk bir şekilde hafifletilmesini sağlayacak tedavi yöntemlerini anlatacağız.

BOYUN AĞRISINI GİDERMEYE YÖNELİK EVDE YAPABİLECEĞİNİZ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Boyun ağrısı için ısı uygulaması 

Evde uygulayabileceğiniz geleneksel bir çözüm olan ısı tedavisi, gerilmeye bağlı akut boyun ağrısında ilaç içermeyen hızlı bir çözüm önermektedir. Bu çözümle üretilen ısı kan dolaşımını hızlandırır, kas gerginliğini giderir ve ağrıyı belirgin ölçüde azaltır. En yaygın ısı tedavisi yöntemleri arasında, elektrikli ısıtıcı pedler, sıcak su torbaları veya kiraz çekirdeği veya darı doldurulmuş ısıtıcı pedler gibi lokal uygulamaların yanı sıra doğrudan etkilenen bölgelere uygulanan ısıtıcı etkiye sahip merhemler yer alır. Bunlara ilave olarak, kızılötesi lambalar, saunalar veya biberiye ya da papatya yağı gibi dolaşıma veya gevşemeye yardımcı bitkisel maddeleri içeren sıcak banyolar da boyun ağrısına iyi gelir. 

Ancak tüm ısı tedavisi yöntemleri eşit derecede etkili değildir. Bunun nedeni, ısı tedavisinin uzun bir süre boyunca dokunun derinliklerinde etkisini gösterebilmesi için doğru sıcaklığa ihtiyaç duymasıdır. Bu bölümde, boyun ve omuz ağrısını ısı tedavisiyle nasıl hızlı bir şekilde hafifletebileceğinizi ve ayrıca hangi tür ısı tedavisinin en iyi sonucu verdiğini ve ihtiyaçlarınıza uygun olduğunu öğreneceksiniz.

Boyun ağrısı için masaj

Vücudun bir bölgesi ağrıyorsa, insanlar rahatlamak amacıyla genellikle bilinçsiz olarak o bölgeyi ovuştururlar. Sırt veya boyun masajı, kasların gevşemesine yardımcı olur ve dokuya kan akışını artırır. Bu durum tatlı bir gevşeme etkisi yaratır ve bu etki ılık bitkisel yağlar kullanılarak artırılabilir.

Kişinin kendi kendine masaj yapmak amacıyla kullanabileceği en kolay yöntemlerden biri, masaj veya tenis topu ya da masaj rulosu gibi bir araçla yapılan masajdır. Dik oturun ve etkilenen boyun ve omuz bölgesine ters taraftaki elinizle masaj yapın. İki ila üç dakika sonra masaj yaptığınız tarafı değiştirin. 

Elbette fizyoterapist tarafından yapılan el masajı daha yoğun bir etkiye sahiptir. Hafifçe gevşeten masajlardan derin doku penetrasyonu yapan masajlara kadar çok sayıda masaj tekniği vardır. Özellikle şiddetli ve kronik ağrı durumlarında, vücudunuza hangi tedavinin daha iyi geldiğini öğrenmeniz gerekir. Kırık gibi yapısal bir hasarın veya osteoporoz gibi belirli bir sağlık sorununun söz konusu olduğu durumlarda, bir doktor veya başka bir sağlık uzmanından yardım almanız önerilir.

Dikkate alınması gereken temel bir kural: Eklem blokajlarına bağlı şiddetli, kronik veya tekrarlayan boyun problemlerinde tıbbi eğitim almış uzmanlara danışılmalıdır. Bu tür bir tedavinin odak noktası kişinin kendini iyi hissetmesi ve gevşemesi değildir ve ayrıca genellikle daha kalıcı bir etkiye sahiptir.

UZUN VADEDE BOYUN AĞRISINA NE İYİ GELİR VE BOYUN AĞRISI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Kısır döngüyü kırmak ve daha ileri ağrı şiddetlenmelerini önlemek amacıyla boyun ağrısının hızlı bir şekilde giderilmesi önemlidir. Elbette ağrının daha ortaya çıkmadan önlenmesi daha iyidir. Aşağıdaki yöntemler boyun ağrısını önlemeye yardımcı olabilir:

Boyun ağrısını gidermeye yönelik egzersiz

Aktif ve düzenli egzersiz, gerginliğe bağlı boyun ağrılarının önlenmesinde önemli bir faktördür. Diğer yandan, buna boyun için özel egzersizler de dâhildir. İlave olarak, kaslarınızı güçlendirmek ve kan dolaşımını arttırmak için sırt üstü yüzme, su aerobiği, sırt dostu yoga, tai-chi, qigong veya Kuzey disiplini yürüyüşü gibi boyun dostu sporları da yapabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak, ek bir fayda olarak, endorfinlerin doğal salınımının artmasını da sağlar. Bu durum aynı zamanda stresin azaltılması için de önemlidir ve dolayısıyla boyun ağrısının ortaya çıkmasında rol oynayan fiziksel nedenleri ve psikolojik tetikleyicileri eşit şekilde azaltır. 

İşle ilgili sorunlara yönelik pratik bilgiler

Boyun bölgesindeki gerilmelerin çoğu hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Çoğumuz günün büyük bir bölümünü sandalyede bilgisayar karşısında veya arabada oturarak geçiririz. Bu nedenle boyun ağrısının toplumda bu kadar hızlı şekilde artması şaşırtıcı değildir. Hareketsiz yaşam tarzından uzaklaşmak için, çalışırken ve diğer yoğun aktiviteler sırasında sık mola vererek boynunuzu destekleyin. Her 30 dakikada bir ayağa kalkın ve kısa bir yürüyüş yapın. Bu yalnızca boynunuza iyi gelmekle kalmaz, aynı zamanda yorulan zihninizde taze bir pencere açılmasına da yardımcı olur. 

Ayrıca, omuzlarınızı yukarı aşağı ve ileri geri hareket ettirerek de gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Başınızı sağa ve sola eğin ve başınızı eğdiğiniz yönün diğer tarafında olan omzunuzu aşağı doğru çekin. Boyun kaslarındaki esnemenin keyfini çıkarın.

Boyun ağrısında doğru uyku pozisyonu ve yatak seçimi

Uyku, vücudun ve zihnin rahatlamasını istediğimiz bir zamandır. Buna bağlı olarak, yatakta çok fazla zaman geçiriyoruz. Fakat yine de çoğu zaman gece uykusu, boyun problemleri yaşayanlarda artık pek de dinlenme hissi vermemektedir. Sabahları sertleşmiş boyun kaslarıyla uyanıyorsanız, uyku pozisyonunuzu, yatağınızı ve yastığınızı ideal olanla değiştirme zamanı gelmiş demektir.

Boyun ağrısı yaşayan kişiler mümkünse düz ve sırt üstü pozisyonda yatmalı veya hiç yastık kullanmamalı ya da çok ince bir yastık kullanmalıdır. Eğer yan yatmayı tercih ediyorsanız, boynunuzun bükülmemesi için başınızın altına küçük bir yastık yerleştirin.

En iyi uyku pozisyonu, boynun bükülmemesine yardımcı olan yastıkla yan yatmaktır.

Yatak seçiminde aşağıdakiler geçerlidir:

  • Omurganın en uygun pozisyonda kalması için omurganın doğal şeklini desteklemek gerekir.
  • Yatağın sertliği kendi zevkinize uygun olmalıdır. Yatakta kendinizi rahat hissetmelisiniz.

Boynunuzu bu şekilde rahatlatabilirsiniz.

Stresin boyun gerginliğini daha da kötüleştirdiğini fark etmiş olabilirsiniz ve bu gözleminizde haklısınız. Boyun ağrısı; aşırı yoğunluk veya korku gibi psikolojik faktörler sebebiyle şiddetlenebilir ve stres reaksiyonlarına yol açabilir. Ağrı hissinin sonucunda vücut gerilirken kaslar daha da gerilir ve bu durum, daha fazla ağrı hissinden kaçınmak için vücudu otomatik olarak doğal olmayan, koruyucu bir duruş pozisyonu almaya zorlar. Bu, semptomların daha da kötüleşmesine neden olan ve daha uzun sürmesine yol açan bir kısır döngü yaratır.

Gerginliğe bağlı boyun ağrısını azaltmak veya önlemek için, boynu bilinçli şekilde tekrar tekrar gevşetmek önemlidir. Bazı hızlı ve kolay gevşeme teknikleri yardımcı olur. Bazı yöntemleri uygulamak için ise pratik yapılmasına veya yönlendirmeye ihtiyaç vardır. Burada size üç popüler yöntemin genel bir özetini sunuyoruz:

- Jacobson'ın progresif kas gevşetme yöntemi: Bu yoğun kas gevşetme yöntemi ile farklı kas grupları kısa süreliğine ve belirli bir sırayla bilinçli olarak gerilir ve ardından gevşetilir. Bu yöntemi uygulayanlar, uygulama öncesi ile sonrası arasındaki farkı net bir şekilde hissederler. Bu yöntem bir yandan strese bağlı gerilimi azaltmaya ve kasların daha derin bir şekilde gevşemesine katkıda bulunurken, diğer yandan, ideal senaryoda, bu yöntemi uygulayan kişi vücudunu daha iyi tanıyarak kaslarını (örneğin boyun kasları) bilinçli şekilde gevşetmeyi öğrenebilir ve kaslarına daha fazla gerginlik binmesini önleyebilir. Bu teknik, özellikle kronik boyun ağrısında etkili olurken akut şikâyetlerde daha az etkilidir.

- Meditasyon: Meditasyon terimi, bazıları çok farklı olan çok sayıda tekniği kapsar. İster otururken veya ister yürürken meditasyon yaptığınızda ya da rehberli meditasyonu tercih ettiğinizde, nefesinize odaklanın veya anda kalmak için çaba gösterin. Bunun amacı, düşüncelerinizi toparlayarak ve içsel olarak sakinleşerek daha fazla farkındalık kazanmanız ve anda kalabilmeniz için zihninizi düzenli olarak odaklamanızdır. Meditasyon stres hissinin azaltılmasına çok iyi geldiğinden, günlük olarak yapılması aynı zamanda kas gerginliğinin önlenmesine yardımcı olur ve ağrı hissi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

- Otojenik egzersiz: Bu gevşeme prosedürü, kendi kendini telkin etmeye dayanmaktadır. Bu tekniği uygulayanlar (genellikle bir uzman gözetimi altında), dinlenmeye ek olarak iyi düşünceleri çağrıştıran formüller kullanarak kendi bedenlerini gevşetmeyi öğrenirler. Bu tekniğin amacı, uygulayanların zihinsel duruşunu güçlendirmek, örneğin kendinden emin bir şekilde ağrıya neden olan stresin üstesinden gelmektir. Otojenik egzersiz Almanya'da bir psikoterapi ve vücut terapisi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Boyuna yönelik tüm gevşeme tekniklerinde şunlar geçerlidir: En etkili oldukları zaman, yeterli egzersiz ve genel anlamda bilinçli bir vücut farkındalığı (örneğin kişinin kendi duruşuyla ilgili farkındalığı) ile birlikte uygulandıkları zamandır.

SORULAR VE CEVAPLAR

Boyun ağrısını hızlı bir şekilde gidermek için neler yapılabilir?

Boyun ve omuz bölgesinde ağrıya neden olan gerginlik mevcut olduğunda, ağrının nedenine bağlı olarak, terapötik ısı, örneğin boyun, eli bileği ve omuzlar için ThermaCare® ısı bantları iyi gelebilir. Boyun ağrısı yine de devam ederse veya daha da kötüleşirse, nedenini belirlemek için bir doktora başvurmak gerekir.

Boyun ağrısı ne zaman bir doktor tarafından muayene edilmelidir?

Lütfen aşağıdaki durumlarda bir doktora başvurun:

  • 3 hafta içinde düzelmeyen şikayetler
  • tekrarlayan ağrı
  • kronik ağrı 
  • şiddetli ağrı
  • kollarınızda uyuşma veya karıncalanma
  • baş dönmesi veya bulanık görme
  • kas güçsüzlüğü
  • harekette ciddi kısıtlanma

Lütfen aşağıdaki durumlarda derhal acil servisi arayın:

  • ateş, kramplar, şiddetli baş ağrısı, felç veya bilinç bozukluğu ile ilişkili boyun ağrısı
  • boyun omurgası yaralanmaları
Uzun vadede boyun ağrısı için ne yapılabilir?

Boyun ağrısının nedeni gergin kaslarsa, şunları yapabilirsiniz: 

  • düzenli egzersiz (örneğin sırt üstü yüzme, su aerobiği, sırt dostu yoga, tai chi, qigong, kuzey yürüyüşü)
  • özel egzersizlerle boyun kaslarının çalıştırılması
  • gevşeme tekniklerinin uygulanması (örneğin meditasyon, progresif kas gevşemesi, otojenik eğitim)
  • uyku pozisyonunun, yatağın ve yastığın optimize edilmesi
Boyun ağrısı nasıl hafifletilebilir?

Gerginliğe bağlı boyun ağrıları, masaj ve gevşeme egzersizlerinin yanı sıra ısı, ağrı kesiciler ve ısıtıcı ağrı merhemleri kullanılarak hafifletilebilir.

Boyun ağrısının geçmesi ne kadar sürer?

Akut boyun ağrısı genellikle yaklaşık 1 ila 2 hafta sürer. Subakut ağrı 4 haftaya kadar sürer. Boyun ağrısı 3 aydan uzun süre devam ederse kronik boyun ağrısı olarak adlandırılır. Ağrısız geçen kısa dönemlerin ardından boyun ağrısı kötüleşmeye devam ediyorsa, bunun tekrarlayan boyun ağrısı olduğu kabul edilir.